בחירת מקצוע לחיים – איך עושים את זה נכון?
רובנו מתמודדים עם השאלה הזו מגיל צעיר מאוד. חלקנו נשאלנו, עוד לפני שידענו לקרוא או לכתוב, מה באמת נרצה להיות כשנהיה גדולים. אלא שיש לא מעט אנשים שלא יודעים את התשובה גם אחרי שהשלימו את הלימודים בבית הספר התיכון, את הטירונות ואפילו את הטיול הגדול אחרי הצבא. ובכל זאת אנחנו נדרשים לקבלת החלטה משמעותית מאוד בשלב כזה או אחרת, למרות שעם בחירת מקצוע לחיים אנחנו מקבלים החלטה שעשויה להשפיע על העתיד שלנו. אז איך עושים את זה?
בחירת תחום לימודים פרקטי
לפני שאתם נרשמים ללימודים ומתחייבים לשלוש שנים של עבודות, מבחנים והוצאות כלכליות לא קטנות (לצד הכנסות קצת יותר נמוכות), בהחלט רצוי להבין את משמעות ההחלטה שאתם מקבלים. בחירת תחום לימודים קשורה במידה רבה בשאיפות המקצועיות שלכם. סטודנטים למשפטים שואפים להיות עורכי דין ומי שלומד פסיכולוגיה בוודאי מדמיין לעצמו קריירה משגשגת כפסיכולוג. השאלה הגדולה שאתם באמת צריכים לשאול את עצמכם היא האם זה מה שאתם רוצים לעשות. במילים אחרות, עצרו לרגע והשיבו על שלוש שאלות עיקריות:
- מה אתם באמת רוצים לעשות כשתהיו גדולים?
- מה בדיוק אתם רוצים (משרד, שעות עבודה או תחושת סיפוק למשל)?
- למה אתם רוצים דווקא את תחום העיסוק הזה?
- האם אתם צריכים אימון אישי?
בחירת תחום עיסוק וההשפעות שלה
כדי לקבל החלטה נכונה, או לכל הפחות כדי לשפר את הסיכוי שההחלטה שלכם תהיה הטובה ביותר עבורכם, נסו להבין מה באמת מצפה לכם בהמשך הדרך והאם אתם מוכנים לזה. למשל, אם אתם מתכננים להירשם ללימודי משפטים וחולמים על משרד עורכי דין משלכם, האם אתם מוכנים לימי עבודה ארוכים ולעבודה המדוקדקת שתידרש מכם? אם אתם משתוקקים להשתלב בהייטק, האם תרצו לבלות חלק ניכר מהיום מול מסך המחשב? חשוב להבין מה בדיוק צפוי לכם, משעות העבודה ועד השגרה היומיומית, מתנאי השכר ועד לאפשרויות הקידום ואף לסביבת העבודה שלכם.
האם הסבת מקצוע היא הצעד הנכון?
אם בחרתם לעצמכם מקצוע, השלמתם את הלימודים ואפילו השתלבתם בתחום שבו חלמתם לעבוד, זה בוודאי לא אומר שלא תוכלו לשנות את דעתכם בהמשך הדרך. יש מי שבוחר בתחום לימודים מסוים בציפייה לקבל שכר גבוה, ואף מכין את עצמו לאפשרות שיחליף מקצוע מאוחר יותר. מנגד, יכול להיות שהעיסוק שלכם היה אידאלי בעבר אבל ככל שהמשפחה התרחבה הצרכים שלכם השתנו. בחירת מקצוע לא אמורה להכריע את גורלכם ואתם בהחלט רשאים לקבל החלטות חדשות לאורך הדרך. אם אתם חולמים לסגור את משרד הייעוץ כדי לעסוק בהוראה, בכתיבה או בהדרכת טיולים – אף פעם לא מאוחר מדי לעשות את זה.